Wanneer moet een gietvloer geëgaliseerd worden?

Het succesvol leggen van een gietvloer begint met een goed voorbereide ondergrond. Een belangrijke stap hierin is het egaliseren van de ondergrond voordat de gietvloer wordt gelegd. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: wanneer is het belangrijk om je vloer te egaliseren voorafgaand aan het leggen van een gietvloer? 

Waarom is het belangrijk om een vloer te egaliseren voor het leggen van een gietvloer?

Een gietvloer staat bekend om de naadloze en strakke afwerking, maar om dit te bereiken is een basis van een perfect geëgaliseerde ondergrond erg belangrijk. Dit is van belang omdat het zorgt voor een vlak en gelijkmatig oppervlak en daardoor zorgt voor het behalen van een mooi en gewenst resultaat. Oneffenheden in de ondergrond kunnen namelijk leiden tot hobbels in de uiteindelijke gietvloer. Daarnaast zorgt een goed geëgaliseerde vloer ervoor dat de gietvloer beter hecht en duurzamer is. Het voorkomt dat de gietvloer na enige tijd barst of scheurt door bijvoorbeeld zwakke plekken in de ondergrond. Het egaliseren van je vloer is dus niet alleen belangrijk voor het oog, maar zorgt er ook voor dat je gietvloer langdurig meegaat. 

Situaties waarin egaliseren nodig kan zijn

 • Nieuwbouwprojecten
  In nieuwbouwprojecten is het egaliseren van de vloer voorafgaand aan het leggen van de gietvloer essentieel doordat nieuwbouw vloeren vaak onregelmatigheden, zoals hobbels, hoogteverschillen of kuilen hebben als gevolg van het storten en uitharden van het beton.
 • Renovaties
  In bestaande ruimtes kan het nodig zijn om de vloer te egaliseren als er sprake is van scheuren, kuilen of andere beschadigingen.
 • Veranderingen in hoogte
  Als de gietvloer wordt gelegd in een ruimte waarin vloerhoogte moet worden aangepast, is egaliseren essentieel om een gelijk oppervlak te creëren als basis voor je gietvloer. 
 • Voorbereiding op de afwerking
  Het egaliseren van een gietvloer is ook van belang als de vloer uiteindelijk wordt afgewerkt met een coating of sealer. Een glad oppervlak zorgt dan voor een betere hechting van de afwerkingslaag en een mooier eindresultaat.

Persoonlijk advies nodig?

Het egaliseren kan dus een belangrijke stap zijn in het proces van het laten leggen van een gietvloer die ervoor zorgt dat de vloer er niet alleen mooi uitziet, maar ook duurzaam en functioneel is. Heb je specifieke vragen of wil je graag persoonlijk advies ontvangen? Ons team van specialisten staat klaar om je te helpen met al je vragen. 

Neem contact op of maak direct een afspraak in onze showroom. Samen komen we tot de oplossing die perfect aansluit bij jouw situatie en wensen voor een strakke gietvloer.